Everbio ⋅ comenzi@everbio.ro ⋅ 0257/218404

8 beneficii ale consumului fulgilor de ovăz

8 beneficii ale consumului fulgilor de ovăz

Se spune că ești ceea ce mănânci, și, într-adevăr, este una dintre cele mai viabile afirmații, în primul rând pentru că alimentația ne definește nivelul energetic de care dispunem și, în al doilea rând, ne asigură (sau nu) aportul adecvat de macro- și micronutrienți, vitamine și minerale, care asigură funcționarea în parametri fiziologici a organismului nostru. Mesele de de-a lungul unei zile sunt esențiale, iar micul dejun, de altfel, este cea mai importantă masă.

Mai mult decât atât, micul dejun trebuie să asigure un aport adecvat de carbohidrați, deoarece acești macronutrienți reprezintă principala sursă de energie la care apelează creierul pentru a-și susține funcțiile. Una dintre cele mai importante surse de carbohidrați sănătoși, care conține și fibre vegetale dar și o cantitate însemnată de proteine, este ovăzul. Descoperă în continuare 8 beneficii ale consumului fulgilor de ovăz, indiferent de formă. 

  • Sunt bogați în macro și micronutrienți

Dat fiind faptul că au valori nutriționale foarte importante, deci o compoziție nutritivă ce poate acoperi un procent însemnat din necesarul caloric zilnic, consumul fulgilor de ovăz îți asigură un aport energetic adecvat pentru a-ți putea susține activitățile zilnice. De asemenea, conțin și vitamine, microelemente, minerale și compuși fitochimici care promovează sănătatea generală a organismului. Ovăzul este considerat a fi unul dintre cele mai nutritive alimente.

  • Conțin o cantitate mare de antioxidanți

Antioxidanții reprezintă compuși care neutralizează radicalii liberi din organism, aceștia fiind responsabili de procese precum îmbătrânirea pielii, inflamația sau alte patologii asociate. Un aport exogen adecvat de antioxidanți nu doar că asigură posibilitatea ca organismul să inhibe mult mai ușor acțiunea acestora, dar s-a observat că promovează și sănătatea cardiovasculară și menținerea integrității structurale a pielii.

  • Conțin o cantitate mare de fibre vegetale

Mare parte din carbohidrații fulgilor de ovăz sunt reprezentați de compuși poliglucidici numiți „fibre vegetale”. Acești compuși asigură sănătatea și buna funcționare a sistemului digestiv, iar studiile în domeniu certifică faptul că un aport adecvat de fibre vegetale scade riscul apariției afecțiunilor asociate tractului gastrointestinal, cum ar fi cancerul de colon și constipația, și în același timp sporesc senzația de sațietate după masă.

  • Fulgii de ovăz promovează scăderea colesterolemiei

Colesterolemia definește concentrația totală de colesterol din sânge. Foarte multe patologii sunt asociate cu o concentrație în sânge a colesterolului peste valorile admise. S-a observat faptul că un anumit compus din fulgii de ovăz, de origine vegetală, numit beta-glucan, poate promova scăderea concentrației colesterolului LDL (cunoscut și sub numele de „colesterol rău”). Astfel, scade incidența apariției bolilor cardiovasculare și a altor afecțiuni sistemice.

  • Fulgii de ovăz reglează glicemia

Glicemia („cantitatea de zahăr din sânge”) este un parametru sanguin care trebuie cuantificat în special pentru a preveni și identifica afecțiuni precum diabetul zaharat. S-a observat că fulgii de ovăz, consumați zilnic, pot îmbunătăți sensibilitatea la insulină a pacienților diagnosticați cu diabet de tip 2. Insulina este principalul hormon hipoglicemiant, care asigură ca glicemia să rămână în parametri optimi. 

  • Fulgii de ovăz promovează scăderea în greutate

Dat fiind faptul că sunt sățioși și au valori nutritive excelente, odată ce consumi fulgi de ovăz nu vei mai avea tendința de a consuma și altceva până la următoarea masă. Carbohidrații rămân ceva timp în stomac până când sunt supuși digestiei în vederea absorbției principiilor nutritive. Astfel, intestinul produce un hormon drept răspuns la prezența bolului alimentar în stomac și, astfel, senzația de foame este inhibată. 

  • Promovează sănătatea pielii

Dacă nu ai observat deja, ovăzul este prezent drept ingredient în foarte multe produse cosmetice și de îngrijire personală. Evident, acesta se prezintă sub formă măcinată, deoarece s-a observat că ovăzul, datorită polifenolilor și compușilor fitochimici, poate trata simptomele eczemei și a altor afecțiuni ale pielii. Din acest punct de vedere, este vorba nu despre consumul fulgilor de ovăz, ci despre aplicarea direct pe piele a pulberii acestui aliment.

  • Aport adecvat de vitamine și săruri minerale

După cum am spus, ovăzul este foarte bogat în macronutrienți. Totuși, fulgii de ovăz conțin și o cantitate însemnată de vitamine (B3, B6, B5, E, A) și de microelemente cum ar fi cuprul, fierul, manganul, calciul, fosforul, zincul, potasiul. Toți acești compuși joacă un rol esențial în cadrul funcționării normale a organismului. Deficitul lor se traduce prin afecțiuni care se pot manifesta fie într-o formă ușoară, fie deosebit de grav. 

Fulgii de ovăz se pot consuma în foarte multe forme, în special sub cea de tervi. Totuși, pot fi integrați cu ușurință în foarte multe rețete deosebit de gustoase – brioșe, biscuiți, clătite, diferite tipuri de prăjituri și altele. Pentru un aport adecvat, complex și curat de macronutrienți și alți compuși fitochimici esențiali, încearcă să integrezi fulgii de ovăz în alimentația ta zilnică. Vei simți aproape imediat calitățile și beneficiile sale nutriționale. 

Share: