Everbio ⋅ comenzi@everbio.ro ⋅ 0257/218404

Cele mai populare uleiuri de utilizat în bucătărie

Cele mai populare uleiuri de utilizat în bucătărie

În bucătărie se folosesc mai multe tipuri de uleiuri, în funcție de rețetă sau disponibilitate. În general, uleiurile vegetale sunt mai puțin calorice decât grăsimile de origine animală (cum ar fi untul, untura), și se pot folosi în mult mai multe rețete, fiind versatile și ușor de integrat în orice tip de preparat.

Ce uleiuri de gătit sunt considerate sănătoase?

Atunci când vine vorba despre cât de sănătoase sunt uleiurile, cel mai important aspect îl reprezintă modul în care sunt utilizate acestea. Sursa de proveniență joacă, de asemenea, un rol semnificativ, deoarece diferitele tipuri de uleiuri au, implicit, proprietăți diferite și conținut variat de nutrienți. Pentru o mai bună înțelegere a acestui aspect, vor fi prezentate, pe rând, cele mai utilizate uleiuri și cele considerate a fi cele mai sănătoase. 

Canola, uleiul de rapiță, este foarte bun pentru gătit

Uleiul de rapiță, deși cândva nu prea popular, a început să fie din ce în ce mai folosit în bucătăria tradițională. De altfel, se recomandă ca acest tip de ulei să nu fie folosit crud, în salate, ci pentru prăjit și gătit. Gustul acestuia este puțin amărui (în special cel extravirgin), însă uleiul rafinat are un gust temperat, mult mai plăcut. 

În ceea ce privește conținutul caloric, 100 de mL de ulei are 884 de kcal, 8 g de grăsimi saturate, 26 g de grăsimi polinesaturate (foarte sănătoase), 61 g de grăsimi mononesaturate și 1,8 g de grăsimi trans. Grăsimile polinesaturate sunt reprezentate de acidul alfa-linoleic și acizii grași Omega-3 și Omega-6, compuși chimici ce asigură buna funcționare a organismului. Uleiul de rapiță este foarte bun pentru prăjit și copt. 

Uleiul de porumb este recomandat pentru prăjit

Uleiul de porumb este foarte potrivit pentru prăjit, întrucât necesită temperaturii medii, dar și pentru coacere. De asemenea, în cantități mai mici, poate fi folosit și în salate, întrucât aroma sa nu este prea puternică ceea ce înseamnă, implicit, că nu va schimba cu mult savoarea preparatelor. 100 de mL de ulei de porumb are 900 kcal, 13 g de grăsimi saturate, 55 g de grăsimi polinesaturate (foarte sănătoase), 28 g de grăsimi mononesaturate.

Uleiul de floarea soarelui este cel mai utilizat 

Uleiul de floarea soarelui este, cu siguranță, cel mai utilizat în bucătăria tradițională românească. În ceea ce privește conținutul nutritiv, 100 mL de ulei de floarea soarelui are 884 de kcal, 13 g de grăsimi saturate, 36 g de grăsimi polinesaturate și 46 g de grăsimi mononesaturate (un conținut mai mare decât alte tipuri de uleiuri). Este folosit atât pentru coacere, cât și pentru prăjeli sau în salate. Datorită conținutului ridicat de acizi grași polinesaturați Omega-6, uleiul de floarea soarelui, consumat cu moderație, este benefic pentru sănătatea organismului. 

Uleiul de măsline, una dintre cele mai sănătoase variante

În general, uleiul de măsline este considerat a fi cel mai sănătos tip de ulei. Din păcate, pe piață se găsesc foarte multe produse contrafăcute: uleiul de măsline este combinat cu alte tipuri de uleiuri, de calitate inferioară, ceea ce înseamnă că poate conține substanțe toxice, dăunătoare pentru organismul uman. Din aceste motive, este recomandat ca eticheta de pe recipient să fie citită cu atenție, pentru a se evita consumul produselor contrafăcute. În ceea ce privește întrebuințarea, uleiul de măsline este potrivit pentru salate, în diferite tipuri de preparate și chiar crud, băut (câte o linguriță), în special cel virgin și extravirgin. 

Uleiul de măsline care a fost supus procesului de rafinare poate fi utilizat atât pentru prăjire, cât și pentru coacere, însă este recomandat ca temperatura să nu depășească 216 grade C. În ceea ce privește conținutul nutritiv, 100 mL de ulei are 884 kcal, 14 g de grăsimi saturate, 11 g de grăsimi polinesaturate și 73 g de grăsimi mononesaturate (este tipul de ulei cel mai bogat în grăsimi mononesaturate). Totuși, uleiul de măsline conținite vitaminele K și E care contribuie la funcționarea normală a organismului, prevenind afecțiunile de ordin cardiovascular, precum și acizi grași polinesaturați, esențiali, Omega-3 și Omega-6, al căror consum a fost asociat cu scăderea incidenței de a dezvolta boli ale inimii. 

Share: