Everbio ⋅ comenzi@everbio.ro ⋅ 0257/218404

5 beneficii ale produselor bio

5 beneficii ale produselor bio

Termenul de „bio” face referire la modul în care sunt cultivate, recoltate și, uneori, prelucrate produsele agricole. În timp ce reglementările în ceea ce privesc practicile agricole diferă de la o țară la alta, pentru ca un produs să fie catalog drept „bio” este necesar ca a sa cultivare să fie realizată fără erbicide, pesticide și îngrășăminte chimice, sintetice. Pe lângă asta, un produs bio nu este modificat prin tehnici de inginerie genetică.

Produsele bio sunt cultivate folosind îngrășăminte naturale (compost, gunoi de graj), pe când celelalte produse sunt cultivate folosindu-se îngrășăminte sintetice. De asemenea, atacul buruienilor este evitat prin diferite mijloace, cum ar fi rotația culturilor, mulcirea, afânarea solului și plivitul manual, fără a se folosi erbicide. Dăunătorii culturilor sunt, în aceeași măsură, evitați folosindu-se pesticide naturale sau chiar capcane și diferite specii de păsări.

Descoperă în continuare 5 beneficii ale produselor bio, atât pentru om, cât și pentru natură!

  1. Sunt mult mai sănătoase

Deoarece produsele bio nu sunt cultivate, recoltate și procesate prin utilizarea pesticidelor sau îngrășămintelor chimice, acestea nu conțin substanțe chimice care, în esență, sunt toxice, dăunătoare și afectează sănătatea organismului. 

Folosirea tehnicilor naturale, cum ar fi rotația culturilor pentru controlul dăunătorilor și utilizarea îngrășămintelor naturale, asigură faptul că produsele bio cresc în condiții optime și își păstrează toate substanțele fitochimice atât de benefice pentru sănătate.

  1. Promovează agricultura sustenabilă

Sustenabilitatea reprezintă comportamentul pe care ar trebui să îl abordăm atunci când vine vorba de a avea grijă de ecosistemul înconjurător. Din păcate, practicile actuale din industria agriculturii poluează extraordinar de mult mediul, aducându-l în pragul colapsului.

Produsele bio sunt cultivate, întreținute și recoltate printr-un circuit care asigură un impact minimal, aproape inexistent asupra mediului înconjurător. Întrucât nu se folosesc substanțe chimice, impactul negativ pe care folosirea acestora îl are asupra solului este inexistent.

  1. Sunt mult mai gustoase

În afară de faptul că sunt deosebit de nutritive, compușii minerali și fitochimici din produsele bio sunt mult mai abundenți, deoarece culturile au suficient timp la dispoziție pentru a se maturiza și dezvolta. Agricultura ecologică, bio, permite culturilor să crească în voie.

Spre deosebire legumele și fructele cultivate în mod convențional, ale căror proces de creștere este stimulat prin folosirea de hormoni și substanțe chimice, produsele bio reușesc să-și înmagazineze, de-a lungul dezvoltării, întregul conținut de vitamine și microelemente. 

  1. Nu sunt modificate genetic

Produsele bio nu conțin OMG-uri, adică nu conțin gene modificate prin inginerie genetică, deși aceste practici reprezintă o preocupare de actualitate. Alimentele sau plantele modificate genetic conțin ADN care le permite să fie mai rezistente la pesticide și erbicide.

Deși, în esență, nu există dovezi clare care să certifice potențialul periculos al acestor gene modificate, totuși nu există nici cercetări efectuate pe termen lung care să certifice faptul că, în cele din urmă, consumul lor este inofensiv. 

  1. Sunt mult mai nutritive

Dincolo de conținutul în macro- și micronutrienți esențiali, produsele bio sunt mult mai nutritive, întrucât dezvoltarea și maturizarea lor nu este manipulată de către om. Spre exemplu, fructele și legumele bio înmagazinează o cantitate mult mai mare de antioxidanți.

Antioxidanții sunt compuși fitochimici al căror rol este acela de a neutraliza și elimina radicalii liberi din organism, rezultați în urma diferitelor procese fiziologice. Consumul de produse bio contribuie la un aport mult mai mare de antioxidanți, deci la îmbunătățirea sistemului imunitar.

Beneficiile alegerii produselor bio, în detrimentul celor obținute prin practici de agricultură clasică, sunt deosebit de multe. Înainte de toate, este vorba despre faptul că sunt mult mai sănătoase, deoarece sunt obținute prin tehnici care evită utilizarea compușilor chimici care, odată folosiți, sunt absorbiți de către plante, iar apoi ajung în organismul nostru. Faptul că agricultura bio are un impact minim asupra ecosistemului înconjurător este, cu siguranță, un alt avantaj semnificativ. Trebuie să avem grijă nu doar de noi, ci și de mediul din jurul nostru.

Share: